perjantai 6. kesäkuuta 2014

Arjesta

Facebookissa pyörii positiivisuushaaste. Viiden päivän ajan haastetut kertovat kolme positiivista asiaa omasta päivästään. Mukavaa luettavaa, ja päivityksiä lukiessa huomaa että ne positiiviset ja iloa tuottavat asiat ovat oikeasti aika tavallisia ja pieniä juttuja. Kunpa osaisimme arvostaa niitä päivittäin, ilman tällaisia positiivisuushaasteitakin!

Onnellisuus koostuu pienistä asioista. Niistä arkisista jutuista, mitä joka päivä teemme. Arjen pyörityksessä sitä usein unohtaa, miten tärkeitä ne pienet asiat ovat. On kenties töistä väsynyt, tai lapset ovat valvottaneet yöllä, itse on kärttyinen, ei jaksa tehdä kotihommia ja usein sitten valittaa ihan tyhjänpäiväisistä asioista. Arjen pienien asioiden merkityksen ymmärtää usein vasta sitten, kun arjen sujuvuus on uhattuna. Muistan kun joskus 20 vuotta sitten olin polvileikkauksessa. Sen jälkeen jalka oli tosi kipeä, käveleminen vaivalloista ja toipuminen kyynärsauvojen kera hidasta. Miten vaikeaa oli käydä pesulla tai edes vessassa! Vieläkin välillä muistan, miten onnellinen olin leikkauksen jälkeen siitä, että pääsin itse vessaan. Asia, mikä oli ollut siihen asti itsestään selvyys. Tämä taisi olla ensimmäinen kerta, kun ymmärsin, miten tärkeitä nämä ihan tavalliset asiat ovat. Asiat, joita ei normaalisti edes ajattele. 

Sittemmin olen ymmärtänyt tämän arjen merkityksen myös  työni kautta. Olen työskennellyt psykologina noin 15 vuotta, ja työvuosieni aikana olen kuullut monenlaisia tarinoita. Työn kautta olen kohdannut lukuisia ihmisiä, joita on kohdannut jokin äkillinen kriisi -onnettomuus, sairastuminen, läheisen kuolema. Nämä tarinat muistuttavat ajoittain minua siitä, miten haurasta sujuva arki on. Se kaikki, mitä pidämme yleensä itsestään selvyytenä! 

Siksipä olenkin niin tykännyt tästä Facebookin positiivisuushaasteesta -se saa meidät huomaamaan niitä arjen pieniä asioita, joista todellakin kannattaa olla onnellinen! 

Joten opetellaan iloitsemaan niistä ihan tavallisista, arkisista asioista, ilman positiivisuushaasteitakin! 

Loppuun sopii englanninkielinen aforismi, johon olen törmännyt netissä:

Life is like a river. 
You cannot touch the same water twice, 
because the flow that has passed will never pass again. 
Enjoy every moment of your life! 

Kuvassa virtaa kylämme läpi kulkeva pieni joki.


6 kommenttia:

 1. Niin totta! Onnellisuus tosiaan on elämässä itsessään, hetkissä. Usein niin huomaamattomana, että sen tunnistaa vasta kun sen on menettänyt. Kun tilalle on tullut huolia ja murheita. Siksi on hyvä välillä pysähtyä miettimään, mikä kaikki omassa elämässä on hyvin ja antaa onnen tunteen. Mukavaa, että positiivisuushaasteen myötä itse kukin on asiaa pohtinut :)

  Kiitos kun kävit vierailulla bologissani. Tulin vastavierailulle ja jäin tänne pidemmäksikin aikaa. Kiva blogi sulla. Tulen toistekin :)

  Mukavaa kesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kävit, vieraillaan jatkossakin puolin ja toisin :). Nyt blogissani on aika hiljaista, kun en ole muilta puuhilta malttanut konetta avata. Tästä syystä myös muiden blogien seuraamiset jääneet vähän vähemmälle. Mutta eiköhän tilanne tässä kohta normalisoidu :).

   Poista
 2. Totta! Se, että huomaa arjesta positiivisiakin asioita kurjien lisäksi / sijaan, tekee siitä myös huomattavasti mukavampaa. Välillä sitä tosiaan unohtaa, kuinka sujuvaa oma arki onkaan ja täytyy olla kiitollinen, ettei olla kohdattu suuria mullistuksia tai tragedioita. Ne varmasti pysäyttävät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, arjessa on tosi paljon kivoja asioita, kun ne vaan huomaa :).

   Poista
 3. Minä tykkään haasteita, mutta en ihan hirveästi somessa. Olen ajatellut, että alkaisin kirjoittamaan kiitollisuus/positiivisuus-journalia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan olisikin hyvä idea :). Vinkkaahan jos alat journalia kirjoittamaan :).

   Poista