maanantai 8. syyskuuta 2014

Viikonloppuloma


Viikko sitten teimme mieheni kanssa viikonloppureissun Porvooseen ja Loviisaan. Pääkohteena oli Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma. Yövyimme Haikon kartanossa. Itse kartano olikin hieno paikka, mutta sen vieressä oleva kylpylähotelli pieni pettymys. Mainosten perusteella sitä tietysti odotti yhtä hienoja puitteita kuin mitä itse kartanossakin on, mutta ulkopuolelta kylpylähotelli oli sellainen tasakattoinen "betonimöhkäle" -sellaisia mitä nyt löytyy varmaan joka kaupungista. Sisältä toki hotelli oli toki paljon hienompi kuin ulkoa, eikä hotellihuoneessa ollut valittamista. Harmi, kun yöpymistä varatessa yhtään kartanohotellin huonetta ei ollut vapaana...siellä sitä olisi ollut mukava yöpyä! Hotelliaamiainen tarjoiltiin kartanossa, joten silloin pääsi vähän haistelemaan kartanon ilmapiiriä.  Kartanohotellin vieraille oli muuten oma aamiastarjoilunsa pienempiin saleihin katettuna, eli heille oli aamiaisellakin tarjolla pientä luksusta. 

Itse kylpyläpuoli oli melkoisen pieni, ja ainakaan isommille, hyvän uimataidon omaaville lapsille siellä ei riitä tilaa eikä virikettä. Alle kouluikäisten kanssa siellä taas viihtyisi mainiosti. Itse lilluin lämminvesialtaassa päivän kiertelyn päätteeksi jotta pieni vilu kaikkosi :). 

Vanhaan Porvooseen ehdimme tutustua ihan pikaisesti. Aivan ihana paikka, paljon kivijalkakauppoja ja kahviloita. Kauppoja emme ehtineet kierrellä ollenkaan, vähän vain haistelimme kaupungin ilmapiiriä. Tänne täytyy päästä uudelleen, ihan ajan kanssa! No entäs se Loviisa ja Wanhat talot? Yleisölle avoimia kohteita oli Loviisan keskustassa 44, ja tämän lisäksi muutama etäkohde. Näitä etäkohteita emme ehtineet kiertää ollenkaan, mutta suurin osa keskustan kohteista tuli kierrettyä. Jossain vaiheessa meille tuli pieni "ähky", samaan tapaan kuin asuntomessuilla -kaikkien kohteiden kiertämiseen emme jakseneet enää "panostaa". Monenlaisia koteja oli nähtävänä, ja monet asukkaat olivat tehneet vuosikausia remonttia paikkoja kunnostaessaan. Sisätiloista en kuvia ottanut, yleisöä kohteissa kun oli sen verran paljon että kuvien ottaminen olisi ollut hankalaa. Tässä kuitenkin pieni makupala...kirkko ei ollut käyntikohteena mutta kuvasin sen silti :).


Lisää Loviisan yleisökohteista voi lukea täältä. Mieleeni jäivät erityisesti muutamat ihanat kuistit suurine ikkunoineen...semmoisen kun saisi :). Kuuntelimme myös ohjelmaan kuuluvat asiantuntijaluennot. Nimekkäin luennoitsija oli itse Panu Kaila, jonka nimi on varmaan ainakin perinnerakentamiseen perhehtyneille tuttu. Mielenkiintoisinta oli kuitenkin kuunnella maalarimestari Airi Kallion kerrontaa. Asiantuntijoiden luentojen aiheesta voi hieman lukea Loviisan Wanhat talot -tapahtumalehtisestä täältä . Samasta lehtisestä löytyy myös lisää tietoa käyntikohteista. 

Mikäli jossain vaiheessa haluat käydä tutustumassa Loviisan Wanhat Talot -tapahtumaan, kannattaa varata majoitusta hyvissä ajoin. Tapahtuma on koko itäisen Uudenmaan suosituin matkailutapahtuma, joten majoituspaikat ovat tuolloin hyvin varattuja. Itsekin varasimme majoituksen vasta kuukautta ennen, ja enemmälti majoitusvaihtoehtoja olisi tuolloin löytynyt Helsingistä tai Kotkasta. Yksi päivä kohteiden kiertämiseen on myös aivan liian vähän, eli varatkaa aikaa jos tuonne menette :). Tapahtuman yhteydessä oli myös runsaasti katukirpputoreja ja käsitöiden ym. myyjiä, ja  samaan aikaan oli myös keräilymessut. Näitäkään emme kiertäneet oikeastaan ollekaan. Kirppisten ja myyjien parissakin  saa sen kaksi päivää menemään helposti. Joten kannattaa suunnitella etukäteen, missä talokohteissa halua käydä, niin saa noukittua itselleen ne kiinostavimmat kohteet :). Me teimme tätä suunnittelua lähinnä loppuvaiheessa, kun aika meinasi loppua kesken...

Viimeisenä aamuna ennen kotiin lähtöä kiipesimme Haikon kartanon lähellä olevalla näköalakalliolle. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka! Samalla paikalla Albert Edelfelt on maalannut maalauksensa "Kesäilta Haikon selällä". Varsin historiallinen paikka siis...samoin kuin koko Porvoon ja Loviisan seutu muutoinkin.  Kerrassaan mahtava reissu! Pitkä oli automatka Raahesta Porvooseen, mutta matka sujui rauhallisesti kun ei tarvinnut ketään takapenkkiläistä komentaa :). Matkalla aloitin kirjoneulelapsen tekemisen, tässä kuva alkuvaiheesta. Ensimmäisen lapasen sain tehtyä melkein loppuun saakka automatkoilla, toinen on vielä tekeillä -ei ole vielä niin paljon rauhallisia hetkiä ollut että olisi ehtinyt lapasta neulomaan :D. 


Pienen tuliaisenkin toimme...toivon että se nyt meillä kasvaisi ja vahvistuisi :). 

2 kommenttia:

  1. Hieno on tuliainen ja varmasti lähtee kasvamaan - ainakin minulla on kokemus moisesta. Olipa teillä mukava reissu - me olimme toissa kesänä Mustion kartanossa ja kokemus oli niin ihana, että sinne on päästävä uudestaan. Itse kartano ei ollut yöpymistä varten, mutta ei voi valittaa siitäkään väentuvan talosta missa yövyimme - siellä kartanon pihalla ja tiluksilla saattoi ihan hyvin kuvitella, että saa pian vastaansa kahiseva hameisen naisen tms.. ei ihan niin tätä aikaa ;) Pitääpä laittaa tuokin paikka mentävien listalle - on tähän asti ollut siellä pitäis pitäis - joukossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ps. hassua,että kone päivittää eiliselle illalle kommenttini - kyllä nyt eletään jo 9.9. ja klo 6.30 :)

      Poista