torstai 23. lokakuuta 2014

Rauhallisia pelipäiviä

Vietimme ystäväni kanssa lapsenvaihtopäiviä. Meiltä tyttö meni ystäväni luokse, ja vaihdossa sain meille 11-vuotiaan pojan. Kylläpä oli rauhallista! Kertaakaan ei tarvinnut korottaa ääntä tai selvittää erimielisyyksiä. Todellista hermolepoa siis, siihen tavalliseen arkeen verrattuna :D. Puheen pulputusta oli sitäkin enemmän, pojilla juttua piisasi koko ajan. Sen kerran kun oli hiljaista (nukkumisen lisäksi), arvata saattoi että pelasivat salaa puhelimella tai tabletilla (ruutuajan rajoittamisen jälkeen). Aika helppo oli arvata, mitä tekivät, kun puhuivatkin tällöin kuiskaamalla :D.  

Näiden kaveripäivien teemana oli selkeästi pelaaminen. Sekä ruudun kanssa että ilman. Pääsin minäkin siitä osalliseksi, kun pelikaveria kaivattiin. Erityisessä suosiossa oli uusi Astraterra-peli, jonka lainasin kirjastosta. Kyseessä on roolipeli, jonka säännöt ja hahmot on kirjoitettu kirjaksi. Kirjan ohjeiden perusteella jokainen pelaaja luo itselleen hahmon, jonka ominaisuudet kirjataan lomakkeeseen. Lomakkeita voi kopioida kirjasta tai tulostaa netistä -tai vaikka piirtää itse mallista. Yksi pelaajista on tarinankertoja, joka kertoo pelin tarinaa joko suoraan kirjasta (valmiina on muutama tarina) tai itse keksien. Keksimiseen löytyy apuja kirjasta, mutta jonkin verran kirjaan perehtymistä se vaatii. Pojat pelasivat tätä peliä innolla, ja minä toimin tarinankertojana. Pelissä edistyminen merkittiin myös hahmolomakkeeseen. Poikani meinasi, että tämän pelin pelaaminen on yhtä mukavaa kuin tietokoneella roolipelin pelaaminen. Tästä voi päätellä, että hän piti pelistä todella paljon. Aiemmin pelasimme tätä kotona niin, että molemmat lapseni olivat pelissä mukana. Tyttö ei ollut yhtä innostunut, vaikka pelissä mukana jaksoi ollakin. Väittäisinkin, että peli vetoaa enemmän poikiin :). Itse suosittelisin tätä peliä yli 10-vuotiaille pojille, jotka pitävät roolipelaamisesta, jaksavat keskittyä ja perehtyä ensin pelin sääntöihin ja hahmoihin. Aikuisenakin tämän pelaaminen oli hauskaa :). Lisää pelistä voit lukea täältä.


Toinen suosikkipeleistä oli dvd-cluedo, jonka olen joskus ostanut kirpparilta. Tämä on sellainen salapoliisipeli, ja dvd-versiossa osa vihjeistä ja johtolangoista tulee dvd:ltä. Dvd:n avulla esitetään myös syytökset (kuka teki rikoksen, missä ja milloin) siten, etteivät muut pelaajat tiedä mitä syytöksen esittäjä valitsee. Tätäkin peliä suosittelisin ensisijaisesti 10+ ikäisille. Dvd-versio ehkä vetoaa nykyiseen ruutusukupolveen sitä perinteistä versiota enemmän. Tätä peliä olemme pelanneet varmaan joka kerta, kun pojat ovat olleet yhdessä, joten tämä on varsinainen suosikkepeli. Toki näihin päiviin mahtui paljon myös sitä ruudullista peliaikaa, mutta pojilla oli superkivaa keskenään, ja näitä ruutupelejäkin pelasivat tiiminä yhdessä tehtävistä neuvotellen. Mielestäni kaikkea ruutuaikaa ei voi yksiselitteisesti luokitella hyväksi tai pahaksi -paljon riippuu siitä, mitä se ruutuaika pitää sisällään ja miten muiden kanssa yhdessä pelataan. Itse näin poikien ruutupeleissä paljon hyvää, joten syysloman kunniaksi saivat aika paljon sitä ruudullista peliaikaa. Tämän lisäksi pojat saivat olla osan päivästä kaksistaan kotona, kun minä kävin töissä. Meidän vierailija totesikin, että oli mukavaa olla kahdestaan :). 

Lasten palautusten jälkeen alkoikin sitten taas normaali sisarusten välinen härkkiminen, eli arkisempi oleminen on taas alkanut :). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti