tiistai 22. syyskuuta 2015

Perhosvaikutuksia

Perhosvaikutus eli perhosefekti (engl. "butterfly effect") on kaaosteoriassa käytetty vertaus siitä, että perhosen siivenisku maapallon toisella puolella voisi saada aikaan myrskyn toisella puolella maapalloa. Laajemmin ja tarkemmin se käsitetään epälineaarisessa järjestelmässä olevaksi ominaisuudeksi, jossa pienet muutokset alkutilassa tai välivaiheissa aikaansaavat suuria muutoksia tapahtumassa. Perhosefektissä kaaoottisuus syntyy kun muutoksen koko ei ole verrannollinen sen määrään vaan erot kasvavat "korkoa korolle", jolloin pienikin muutos tai häiriö voi aikaansaada suuria vaikutuksia. Lähde: Wikipedia.

Entäpä jos perhosvaikutus toimii myös ihmissuhteissa? Kaikki se, mitä tekee tai jättää tekemättä. voi aikaansaada suuria muutoksia. Ystävällinen hymy, lämmin katse, kannustus. Hankalina hetkinä niiden merkitys vielä korostuu. Entäpä sitten jos kohtaa kiusaamista, syrjintää, mitätöintiä? Entäpä jos vanhempana elää tilanteessa, jossa voimia lasten huomioinnille ei ole? Millaista tulevaisuutta se lapsille rakentaa? 

Työni kautta olen jatkuvasti erilaisten ihmissuhdepulmien ja vaikeiden elämäntilanteiden kanssa kasvotusten. Usein mietin, millainen kehityshistoria pulmilla on. Mistä kaikki on alkanut, kenties sukupolvien takaa? Olisiko negatiivinen perhosvaikutus ollut ehkäistävissä, jos jossain välissä joku olisi tehnyt jotain eri tavalla? 

Meillä kaikilla on suuri vastuu. Aikuisina, vanhempina, ihmisinä. Teoillamme tai tekemättä jättämisillämme voi olla yksittäisten ihmisten kohdalla yllättävän suuria vaikutuksia. Jos huomaan jonkun tarvitsevan apua, menenkö hätiin vai käännänkö katseeni pois? Haenko hankalissa elämäntilanteissa apua läheisiltä tai ammattilaisilta, vai yritänkö salata hankaluudet? Jos haen apua, saanko sitä, kuullaanko hätäni, vai jäänkö viranomaiskoneiston jalkoihin? 

Nämä mietteet sopivat erityisen hyvin tähän hetkeen, kun maamme yrittää selviytyä pakolaiskriisistä. Nämä ajatukseni lähtivät kuitenkin lentoon päivittäisen työni herättämistä ajatuksista koskien ihan tavallisia suomalaisia perheitä. Millaisia perhosvaikutuksia sinä haluat olla rakentamassa? 


4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista pohdintaa Sanna ja varmasti aivan totta. Harvemmin tulee ajateltua, että pienillä teolla voi olla pidemmän päälle suuret vaikutukset.

    Blogissani olisi sinulle tunnustus ja kysymyksiä. :)

    VastaaPoista
  2. Siinäpä pohdittavaa kerrakseen :) Kyllähän sitä,tavalla tai toisella haluais,ettei asiat paisuis liian suuriks ja vois,ees jollain tavalla,olla auttamassa toista silloin,ku hän apua tarvitsee. Kuin myös toisin päin,kun itse tarvitsee apua,sitä joku silloin antais...

    VastaaPoista