sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Tuoksuton viikko

Luin Tipulasta että ensi viikolla vietetään tuoksutonta viikkoa. Koska aihe koskettaa minuakin, ajattelin itsekin kirjoittaa aiheesta muutaman sanan. 

Oma tuoksuherkkyyteni näyttää pahenevan hiljalleen. Nuorempana minulla ei ollut mitään oireita. Käytin tuoksuja siinä missä monet muutkin ikätoverini. 
Aikuisuuden kynnyksellä sairastuin migreeniin, joka tosin diagnosoitiin vasta joskus alta kolmikymppisenä. Migreenikohtauksiin liittyi usein tuoksuyliherkkyys, eli tuoksut pahensivat oloani. Vuosien vieriessä tuoksuista on tullut yksi migreenikohtauksen mahdollisesti laukaiseva tekijä. 

Tuoksuihin reagoin hyvin vaihtelevasti. Maltillinen tuoksujen käyttö ei yleensä häiritse, paitsi jos joudun useiden tuoksujen kanssa lähikosketuksiin esim. luennolla. Kertaalleen tälle syksyä on käynyt niin, että jouduin vaihtamaan koulutuspäivän aikana istumapaikkaa kun tuoksut laukaisivat migreenin. Onneksi oli lääkkeet mukana, joten täsmälääkkeellä, pahoinvointilääkkeellä ja särkylääkkeellä selvisin siitäkin päivästä. Jouduin siis ottamaan kolme eri lääkettä, jotta oloni koheni, eikä se normaaliksi palautunut senkään jälkeen. Koulutuspäivän pystyin kuitenkin olemaan loppuun saakka. 

Maltillisestikin käytetty tuoksu saattaa aiheuttaa pahaa oloa, jos olen tuoksun käyttäjän kanssa lähekkäin (esim. istun ihan vierekkäin). Ei aina, mutta usein kuitenkin. Saatikka sitten, jos jollakin on sitä tuoskua lorahtanut vähän reilummin. Silloin voi vaikka silmät vuotaa. Sama juttu pesuaineiden kanssa, jotkut pesuaineet tuoksuvat tosi voimakkaasti! Tästä syystä meillä käytetään vain tuoksuttomia pesuaineita. 

Tuoksuherkkyyden vuoksi lähden aina vähän epäluuloisena konsertteihin ja muihin "ihmispaikkoihin", joissa on paljon porukkaa neljän seinän sisällä. Lääkkeet on oltava aina mukana. 
Töissäkin tuoksut aihettavat välillä ongelmia, kun luonani käy voimakkaasti tuoksuvia asiakkaita. Olen jopa miettinyt, että laittaisin sellaisen "tulethan tuoksutta" -lapun ovelleni. Vaikka eihän se ongelmaa ratkaise. Onhan niitä lappuja esim. uimahallissakin, mutta kyllä siellä tuoksuja silti käytetään! 

Mitä mieltä sinä olet tuoksujen käytöstä? Voisitko harkita niitä vähentäväsi tai jopa lopettavasi? Mihin niitä tarvitaan, oikeasti? 

Tuoksuttomasta viikosta voit lukea lisää Allergia- ja astmaliiton sivuilta


3 kommenttia:

  1. Minulla loppui hajuvesi pari viikkoa sitten ja en ole uutta hommannut - tajusin yhtäkkiä, että ei se niin välttämätön olekaan kuin olen kuvitellut :)

    VastaaPoista
  2. Pari ystävääni sairastavat hajusteyliherkkyyttä ja onhan se kamalaa. etenkin mitä vakavammasta yliherkkyydestä on kyse. Siinä ei pahimmillaan kotoa pois liikuta. Saan olla onnellinen, etten sairasta sellaista

    VastaaPoista
  3. minua ahistaa kans monet hiuslakat yms tuotteet,hajuveet,tuoksu-kynttilät...Kyllä niitä löytyy,ikävä kyllä sitä ei vielä ihmiset taho ymmärtää :(

    VastaaPoista